Vissza

Here ultrahang

Here ultrahang

Sok más szervhez és lágyszövethez hasonlóan a férfiak külső nemi szervei is fájdalommentesen és kockázat nélkül megvizsgálhatóak egyszerű ultrahangos eljárással.

Tovább

Ha bármilyen here- vagy herével kapcsolatos urológiai panasza van, például fájdalom, nagyobbodás, kisebbedés, vagy bármilyen here vagy akörüli eltérés, a fizikális vizsgálat mellett az ultrahangvizsgálatot célszerű legelőször elvégezni. Abban az esetben is, amikor bizonytalan eredetű, kis, tömött területet észlelünk a herékben, esetleg hirtelen herefájdalom vagy heresérülés gyanúja áll fenn, az ultrahangos vizsgálat alapvető és azonnal elvégzendő vizsgálat. Ezzel a here és a herekörüli szervek állapota, betegségei gyakorlatilag azonnal és nagyon pontosan megállapíthatóak.

Vizsgálat ultrahanggal

Az ultrahang alkalmas arra, hogy fekete-fehér, kétdimenziós, valós idejű, azaz mozgó képeket készítsen a szervhatárokról és a belső felépítésről. Az ultrahangos eljárás a képalkotó módszerek között a legáltalánosabban alkalmazott módszer. Az orvosi diagnosztikának ez egy olyan eszköze, amellyel jó eséllyel megelőzhetőek az orvosi beavatkozások, mivel az elváltozások korábban és pontosabban felismerhetőek, mint akár a hagyományos tapintásos- vagy akár a röntgentechnológiával. Segítségével könnyen vizsgálhatóak az urológia területét érintő szervek is, a has és a kismedence szervei, a húgyhólyag, a prosztata és a herék. A vizsgálat fájdalommentes, sugármentes, nincs káros hatása. Mivel segítségével számos betegség felismerhető, illetve kizárható, alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Így az ultrahang lehetővé teszi a hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének diagnosztizálását. Emellett alkalmas a mellékherék elváltozásainak, mint például ciszta vagy gyulladás, valamint a herezacskó űrterének és ereinek vizsgálatára is. Ezzel a vízsérv vagy a here szintjéig lejutó lágyéksérv, visszértágulat vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén nagy biztonsággal ad felvilágosítást az ultrahangos szűrővizsgálat. Fontos szerepe van a diagnózis kialakításában, mivel az urológiában különböző okok nagyon hasonló tüneteket produkálnak. Ennek az eszköznek fontos szerepe van a rejtett here felismerésében és pontos megtalálásban is.

Alapos, fájdalommentes vizsgálat a Róbert Rendelőintézetben

Szűrőjellegű vizsgálatot érdemes évenként elvégezni. Ez fiataloknak is ajánlott, hiszen a rosszindulatú heredaganat legfőképpen harmincéves kor alatt fordul elő.

A vizsgálat típusától függően előfordulhat, hogy éhgyomorra, vagy teli hólyaggal kell érkezni. Egyébként külön előkészületet nem igényel, és általában nem tart tovább tíz percnél. Intézményünkben nincs várakozási idő, és beutaló sem szükséges. A vizsgálat végén a páciens leletet kap, melyben a szakvélemény mellett az esetleges további teendőkről is tájékoztatjuk.

Rendelési idő

Róbert Rendelőintézet 1121 Budapsest, Budakeszi út 36/C
+36 40 [ kattintson ]372 300
Csütörtök
8.00-tól 13.00-ig
Hétfő
8.30-tól 12.30-ig
Kedd
8.30-tól 11.30-ig
Péntek
8.30-tól 12.30-ig
Csütörtök
16.00-tól 18.00-ig
Hétfő
16.00-tól 18.00-ig